Peter Stormare

19. listopadu 2007 v 21:14 | gfg |  peter info
Jméno: Peter Stormare
Datum narození: 27.8. 1953
Místo narození: Arbrå, Hälsingland, Švédsko
Znamení: panna
Výška: 1.91m

Je významným divadelním hercem a jedenáct let spolupracoval s Ingmarem Bergmanem v Královském divadle ve Stockholmu (mj. dramata Hamlet, Slečna Julie, Král Lear, Bakchantky, Cesta dlouhého dne do noci).

Působil také jako divadelní režisér na jevišti stockholmské scény Dramaten a na jiných světových scénách (mj. Almeida Theatre v Londýně), kde inscenoval své vlastní hry (La Futurista, The Electric Boy a El Paso) i díla jiných autorů (mj. Shakespearovy hry Hamlet, Sen noci svatojánské, Komedie omylů a Strindbergovu Slečnu Julii).

Od roku 1992 působí v USA; účinkoval v Actors Studiu v titulní roli v dramatu Rasputin a na jevišti The Public Theatre ve hře Liz Egloffové Labuť po boku Frances McDormandové.


Ve filmu začínal poměrně pozdě, ale v 90. letech se uplatnil i v Hollywoodu. Do mezinárodního povědomí se poprvé výrazně zapsal úlohou mlčenlivého zabijáka Grima, jednoho z dvojice gangsterů (Steve Buscemi), které si najme smolařský obchodník s auty (William H. Macy) k odstranění své manželky (Kristin Rudrudová), v černé kriminální komedii podle skutečné události z Minnesoty Fargo (r. J. Coen).

Díky své tváři se strnulými rysy a chladně nezůčastněným pohledem očí se stal oblíbeným představitelem podivínů a padouchů různých národností: shakespearovský herec Graham, jeden z nájemníků newyorského obytného domu, v bláznivé černé komedii Někde ve městě (r. R. Niami); německý vůdce nihilistické skupiny Uli v kriminální komedii Big Lebowski (r. J. Coen); ruský kosmonaut Lev Andropov v akční sci-fi Armageddon (r. M. Bay).

Jako host se objevil v TV seriálech Seinfeld - ČTV a Swift Justice (Rychlá spravedlnost). Měl za manželku americkou herečku Karen Sillasovou.

Protože se poslední dobou vyrojilo několik neoficiálních zpráv, rozhodli se tvůrci některé z nich vyjasnit a uvést na pravou míru. Které to jsou?
  • Přestože na Comic-Conu se probíralo přesunutí vysílání ze středy na pátek, tvůrci to odmítají a považují celou věc za komunikační šum. "Nedovedu si představit, že by to ABC udělalo. Ani za milión let" tvrdí Damon Lindelof.
  • Hojně se také probírá, co Peter Stormare a Lost. Přestože švédské noviny tvrdily, že Stormare dostal oficiální nabídku, Lindelof to popřel. Takže tuhle kapitolu si můžeme zavřít, "Abruzzi" se v Lostu neobjeví.
  • Nepříliš sledovanou zprávou, byl také nápad obsadit do epizodní role čerstvého držitele Oscara, Foresta Whitakera. Zůstalo ale jen u nápadu a Lindelof opět prohlásil, že tomu tak nebude.
  • Ještě jako poznámku pod čarou se sluší doplnit, že mimo hlavní proud informací také zaznělo, že jedna z hlavních Druhých, Isabel (postarší žena, která soudila Juliet za zastřelení Picketta), oficiálně zemřela během útoku Druhých na tábor přeživších v zatím poslední epizodě.


Filmografie:

2007Předtucha (Premonition) ...Therapeut
2005Kletba bratří Grimmů (Brothers Grimm, The) ...Cavaldi
20052001 Maniacs ...Professor Ackerman
2004Zrození (Birth) ...Clifford
2004Bard's Tale, The ...Additional Voices
2003Mizerové II (Bad Boys II) ...Alexei
2003Hitler: Vzestup zla (Hitler: The Rise of Evil) ...Ernst Röhm
2003Movie Hero, The ...Suspicious Character
200213 Moons ...Slovo
2002Kód Navajo (Windtalkers) ...Gunnery Sergeant Hjelmstad
2002Watching Ellie ...Ingvar
2002Tuxedo (Tuxedo, The) ...Dr. Simms
2002Beatle Fan, The ...Albert
2002Česká spojka (Bad Company) ...Adrik Vas
2002Šňup (Spun) ...Mullet Cop
2002Forgotten Realms: Icewind Dale II ...Isair
2001Happy Campers ...Oberon
2000Tanec v temnotách (Dancer in the Dark) ...Jeff
2000Čokoláda (Chocolat) ...Serge Muscat
2000The million dollar hotel (The million dollar hotel) ...Dixie
2000Nikomu nevěř (Circus) ...Julius
2000Choreography: Creating Vincent Paterson's Dance Sequences ...
2000Drtič (Bruiser) ...Milo Styles
1999Amor nello specchio ...Giovanni Andreini
1999Očistec (Purgatory) ...Cavin Guthrie
19998mm (8MM) ...Dino Velvet
1998Big Lebowski (The Big Lebowski) ...Nihilist #1, Uli Kunkel/'Karl Hungus'
1998Somewhere in the City ...Graham
1998Armageddon (Armageddon) ...Lev Andropov, Russian Cosmonaut
1998Mercury Rising ...Stayes
1998Hamilton ...Carl Hamilton
1997Polygraphe, Le ...Christof Haussman
1997Ruce od krve (Playing God) ...Vladimir
1996Sorts Hades, Ett ...Ulf
1993Backanterna ...The Messenger
1993Morsarvet ...Kapten Bergkvist
1992Damage ...Peter Wetzler
1991Riflessi in un cielo scuro ...
1990Čas probuzení (Awakenings) ...Neurochemist
1986Seppan ...Sara´s Father
1986Frusna leoparden, Den ...Jerry
1983Spanarna ...
1982Fanny a Alexandr (Fanny och Alexander) ...Young man who helps Isak with coffer
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama